foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Контакти:
Tel.+38(0432) 55-61-72
e-mail: info.ruslana.pe@gmail.com

Інновації навколо нас

Ваші задачі - наші рішення - готова продукція

Завод у Вінниці виготовляє кришки для люків зі сміття. Продукцію експортують до Європи та Латинської Америки

 У Вінниці виготовляють кришки для каналізаційних люків, садову плитку та “лежачих поліцейських” зі сміття. Сировиною для виробництва є поліетиленові відходи, які переробляють за спеціальною технологією. Подібну продукцію експортують до країн Європи та в Мексику.

 

 

 

Виробництвом займається завод “Руслана”. Підприємство працює у цьому напряму з 2007 року. В якості сировини використовують вторинні пластикові відходи - поліетиленові пакети. Сміття до Вінниці постачають зі всієї України та навіть частково з-за кордону, адже місто не має такої кількості полімерних відходів. За минулий 2019 рік переробили до 2253 тонни. 

 

“Одного разу я йшов неосвітленою вулицею та потрапив у яму від люка. Були невеликі травми. Я вирішив: будемо кришки для люків робити. Щоб ніхто їх не крав, щоб не боялися вони снігу та дощу”, - розповідає директор підприємства Валерій Башинський.

 

Директор заводу "Руслана" Валерій Башинський

За словами керівника, обладнання для виготовлення продукції було примітивним, а технологія неефективною. Але з часом попит збільшувався - це дозволило модернізувати виробництво. Про процес перетворення сміття в сучасні люки редакції сайту Vinbazar.com розповів начальник виробництва Олександр Віт. 

 

Начальник виробництва Олександр Віт

 

Спочатку сміття пропускають через спеціальні прилади - агломератори або дробарки.

 

Потім до сировини додають кварцовий пісок, пігменти та різні домішки за необхідності.

 

Формувальну суміш завантажують до плавильного апарату, де проходить розплавка пластику. Він виходить у вигляді густого тіста.

 

Далі сировина подається на гідравлічні преси. Звідти дістають готовий виріб. Через 24 години відбувається охолодження. Продукція готова для подальшого використання.

 

 “Кришки для люків мають витримувати навантаження у 40 тонн. Міцність продукції перевіряють декілька разів на рік. Виріб ставлять на основу і три рази в центр тиснуть пресом по 33 тонни. Четвертий раз прилад тисне всією масою - 40 тонн. Кришка повинна витримати 30 секунд. Якщо вона залишилася неушкодженою, випробування пройшло успішно”, -  говорить Валерій Башинський.

Завдяки специфічному матеріалу, кришки для люків не псуються від дощів, льоду та снігу. Вартість однієї складає від 250 до 1400 гривень. Протягом 2019 року на підприємстві випустили 190 200 штук

Експорт до 10 країн світу 

У 2018 році продукція підприємства пройшла сертифікацію в Італії. Документ європейського зразка відкрив двері виробам вінницького заводу на закордонні ринки. Цьому передувало два з половиною роки очікування та перевірок. 

 

Сьогодні кришки для люків, які виготовляють з сміття у Вінниці, експортують до Молдови, Румунії, Польщі та Болгарії. У 2014 році підприємству запропонували постачати продукцію до Мексики та відкрити там представництво.

“Я полетів до Латинської Америки, познайомився з партнерами. На свій ризик ми відправили перший контейнер. Зарекомендували себе добре. Нами зацікавилася мексиканська енергокомпанія, яка має свою атомну підстанцію. Для них ми розробили кришки збільшеного діаметру, тому що в цій країні електропередачі та обладнання розташовані під землею”.

Невелику партію кришок також поставляли до США. Однак там співробітництво продовження не мало через невідповідність американської та європейської сертифікацій.

 

На заводі “Руслана” також виготовляють дощоприймачі, “лежачих поліцейських”, канали водовідведення, георешітки та багато іншого. Зокрема, тактильну плитку, випущену підприємством, кладуть на зупинках транспорту у Вінниці, в аеропорту “Бориспіль”, а ще у прибережних зонах Одеси.